Savaşlarda Haberleşmenin Önemi

Savaşlarda Haberleşmenin Önemi
Mamak Muhabere Okulunda telsiz teknisyenliği eğitimi alırken ders vermekte olan öğretmenimiz yüzbaşıya biz silahlı eğitim görmedik. Olası bir savaşta biz ne yapacağız diye sormuştum. Yüzbaşı deli misin sen be? Biz Türkiye genelinde atmış kişi seçip bu eğitime alacağız. Sonra da onları cepheye süreceğiz. Olacak iş mi bu? Haberleşmesi kesintiye uğramış bir ordu savaşı kaybetmeye mahkûmdur. Bu nedenle siz arızalanan telsizleri cephenin çok gerisinde güvenli bir yerde ordunun koruması altında tamir edeceksiniz. İletişimin ne kadar önemli olduğunu Arap birliğinin İsrail’e saldırdığı ve altı gün süren savaşta çok iyi görmüştük. Amerika Akdeniz’deki donanmasından jammer (ceymır) cihazlarıyla Arap ordularının iletişimini engellediğinden Arap uçaklarının tamamı iş yapamaz duruma düşmüştü. İletişimi yok edilmiş olan Arap orduları İsrail’in karşısında ağır bir yenilgiye uğramıştı.
Amerika’nın Irak’a saldırdığı gün kahvehanede oturuyordum. Haberlerin ilk önemli haberi Amerika’nın Irak ordusunun Irak’a saldırdığı ve haberleşmesini tamamen çökerttiği ile ilgiliydi. Arkadaşlarımın tamamı Irak’ın Amerika’yı Irak’a saldırmasını çok ağır ödeteceği şeklindeydi. Arkadaşlarıma çok yanlış düşünüyorsunuz. Irak savaşı şu an kaybetmiş durumdadır dedim. Nerden biliyorsun dediklerinde ben muhabereciyim. Bize öğrettikleri kadarıyla haberleşmesi yok edilmiş bir ordu savaşı kaybetmeye mahkûmdur. Nitekim Irak ordusu çölde nereye gideceğini, nasıl bir düşmanla karşılaşacağını bilemeden dolandı durdu. Bu savaşın sunucu ağır bir hezimet olmuştur.
Bir süre önce ordumuzun jammer (ceymır) cihazlarına karşı süper heterodin cihazları da kullanması gerekir diye yazmıştım. Peki, nedir bu süper heterodin cihazları? Anlamı en iyi dinleme cihazlarıdır. Bunun çok iyi anlaşılması için alıcı ve vericiler ile ilgili bilgilenmemiz gerekir. Radyo ve telsiz yayınlarında üç sınıf vardır. Birincisi uzun dalgadır. Uzun dalgada yer dalgalarıyla yayın yapıldığı için kullanışlı değildir. Gerçi Ankara radyosu uzun dalga ile yayın yapıyordu ama artık kullanılmakta olduğunu sanmıyorum. Zira yeni radyolarda uzun dalga kullanılmamaktadır. İkincisi ise kısa dalgadır. Kısa dalgada yayın yer ve iyonosfer tabakası arasında kırılmalarla yayın çok uzaklardan izlenebilmektedir. Süper heterodin adı verilen sistem kısa dalga ile yapılan alıcı ve vericilerdir. Bu yayın sisteminde ne dağlar, ne de kapalı alanlar yapılmakta olan yayını engelleyememektedir. Alıcı cihazlar yayınları kusursuz olarak alabilmektedirler. Oysa hali hazırda ordumuzda, kullanılmakta olan haberleşme cihazlarında, polislerin kullandıkları telsizlerde ve hepimizin kullanmakta olduğumuz cep telefonlarında frekans modülasyonu kullanılmaktadır. Yani bu cihazlar yüksek frekanslarla yayın yapmakta ve yayın almaktadırlar. Frekans modülasyonunun eksisi ise yayınların alınabilmesi için verici ile alıcı antenlerinin birbirini görmeleri gerekmesidir. Dünya yuvarlak olduğu için frekans modülasyonlu bir yayın en fazla iki yüz kilometreye kadar ulaşabilir. Bu mesafeye ulaşabilmesi için arada hiçbir engel olmaması gerekir. Amerika’nın jammer (ceymır) larla kesintiye uğrattığı haberleşme frekans modülasyonlu cihazlarla yapılan haberleşmedir.
Bir süre önce ordumuzun tedbir olarak süper heterodin cihazlarını kullanması gerektiğini yazmıştım. Ne kadar haklı olduğumu süper heterodin cihazlarını PKK lıların kullanmakta olmaları göstermiştir. PKK lılar bu eski sistem cihazlarla haberleşme yaptıkları için ordumuz haberleşmelerini izleyememektedir. Bu da çok sayıda şehit vermemize neden olmaktadır.
Özcan Nevres

Özcan Nevres
Latest posts by Özcan Nevres (see all)
(Bugün 1, toplamda 105 kez ziyaret edildi.)

Özcan Nevres tarafından yayınlandı

15 Ağustos 1935 de Menemen’de doğdum. Esas mesleğim elektrik ve elektronik teknisyenliğidir. Gazeteciliğe 1958 yılında Ege’de yayınlanan Sabah Postası gazetesinde başladım. Hobilerim yazmak, okumak, tarihi eserler ve harabelerle ilgilenmektir.