Üzüm Ne Zaman Dikilir
Sevgili okuyucularım , bu gün siteme baktığımda sorular bölümünde yeni sorular gördüm. Her sorulana yanıt vermeyi görevim saydığımdan bu günkü yazımda sorulanları yanıtlamaya çalışacağım. Bir kere teknik olarak üzüm dikilmez. Dikilir ama çok büyük zaman kaybına neden olur. Çekirdekli üzümlerin çekirdekleri dikildiğinde mutlaka filiz verirler ama meyvesi diktiğiniz üzüm gibi olmaz. Zira asması aşılama yoluyla yetiştirilmiş olduğundan aslına döner ve delice dediğimiz türe dönüşür. Çekirdeği dikeceksiniz. İki yıl sonra aşı yapılabilecek duruma gelecek. Aşıladıktan sonra da üç dört yıl daha beklemek gerekecektir. Bu nedenle en ideal çözüm beğendiğiniz türün asmasından bir veya birkaç dal kesip dikmektir. Erken üzüm vermesini sağlamak için çubuğu uzun kesin. Elli santim derinliğinde kırk çarpı atmış çapında elli santim derinlikte bir çukur açın. Açtığınız çukurun içine on santim üstteki güneş görmüş toprak atın. Çubuğu çukurun içine yatırıp ucunu yukarıya doğru verin. Ucun on santim kadar toprağın dışında kalması yeterlidir. Bu şekilde dikilen çubuktan ikinci yıl ürün almaya başlaya bilirsiniz. Bir demir çubukla deleceğiniz toprağın içine soktuğunuz çubuk da tutar ama ancak üçüncü sene ürün almaya başlarsınız. Eğer demir çubuk yardımıyla dikecekseniz kırk beş derecelik bir açıyla dikin.
Kimi okuyucularım da söğüt nasıl köklenir diye sormuşlar. Söğüt çubuk olarak dikilip yetiştirilenler içinde en arsız olanıdır. Nereye dikerseniz dikin tutmam demez. Yeter ki sulak bir yere dikilmiş olsun. Zira söğüt su kurbağası gibidir. Suyu çok sever. Zaten su olmayan yerde tutmuş olsa da büyümez. Bu nedenle söğüt dikmek için köklüsünü aramaya gerek yoktur. Bu arada söğüt türünün en güzeli olan salkım söğütten de söz edeyim. Çok yanlış bilinen bir durum var. Kimileri söğüt dalını ters dikersen salkım söğüt olur. Yanlış. Ters dikilen çubuk tutmaz ve kurur. Salkım söğüt söğütgillerin bir türüdür. Salkım söğüt ağacından bir dal kesip dikerseniz o da salkım söğüt olur. Aspirinin ana maddesi olan salisilik asit söğüt kabuğundan elde edilir. Belki bu özelliği yüzünden tavşanlar söğüt kabuğu yemeyi çok severler. Tavşan yetiştirenlerin bilgisi olsun.
Bazı okuyucularım da fidan ne zaman dikilir diye soruyorlar. Önümüzdeki günlerde fidancılara bu yıl dikilmesi için gönderilecek olan fidanlar gelecek. Bu fidanları ne kadar erken alıp dikerseniz o kadar avantajlı olursunuz. Fidancılarda uzun süre bekletilecek olan fidanlarda öz su kaybı olacağından hem kuruma riski artar, hem de gelişmesi daha yavaş olur. Aşılı fidanı alırken aşı ekinin köke çok yakın olmamasına dikkat edin. Zira aşı yerinin toprak altında kalmaması gerekir. Toprak altında kalırsa ek yerinde mantar oluşur. Oluşan mantarlar fidanın kurumasına neden olur. Fidanın iyi tutması için mümkün olduğunca derine dikilmesi gerekir. Bunu bilen art niyetli fidancılar aşıyı köke çok yakın olan yerden yaparlar. Fidan derin dikilemesin. Derin dikilemediği için kurusun ve fidana olan talep çoğalmış olsun. Eğer aşı yapmasını biliyorsanız aşısız fidan alıp istediğiniz türün aşısını kendiniz yapın. Bu sayede fidanınızı oldukça derine dikebilirsiniz. Derine dikilen fidanlar yaz sıcağında susuz kalıp kurumazlar.
Özcan Nevres ozcan.nevres@gmail.com
- Tükeniş - Haziran 24, 2016
- İnönü Krom Satmış - Haziran 24, 2016
- Konu Taksim Meydanı Olunca - Haziran 24, 2016