Gazze’de Ateş Kes
Hamas’ın başlattığı çatışma yaklaşık bir hafta sürdükten sonra ateş kes, Arapları İsrail’e karşı birleşmeye davet eden başbakanımız tarafında değil de Mısır Cumhurbaşkanının girişimiyle sağlandı. Daha önceki çatışmada Mısır’ın Gazze’nin ikmal yollarını kapatması yüzünden Mısır Araplara ihanetle suçlanmıştı. Oysa Mısır yönetimi yangına körükle gitmemiş olmak ve savaşın sonlandırılmasını sağlamak amacıyla ikmal yollarını kapatmıştı. Bunda da başarılı olmuştu.
Gazze üç semavi dinin kutsal saydığı bir şehirdir. Üç dinin temsilcileri Gazze’nin yönetiminde söz sahibi olmak istemektedir. Çağımızda din savaşları sona erdiği halde Gazze’de din savaşı acımasızca sürdürülmektedir. Kanımca din savaşlarının bir daha tekrarlanmaması için Gazze üç dinin temsilcilerinden oluşan bir konsey tarafından yönetilen bağımsız bir devlet olmalıdır. Böyle bir uzlaşma ileride yeni çatışmaların çıkmasına engel olacak ve bir daha kan dökülmemesi sağlanacaktır.
Çağımızda savaşın galibi olamaz. Yakın tarihimize baktığımızda meydana gelen savaşlarda savaşı kazananlar, yendikleri ülkenin topraklarında uzun süreli kalamamışlar ve işgal ettikleri ülkelerden geri çekilmek zorunda kalmışlardır. Çin’in desteklediği Kuzey Kore ile Amerika’nın desteklediği Güney Kore arasındaki savaş yıllarca sürdükten ve on binlerce insan yaşamını yitirdikten sonra iki ülke eski sınırlarına dönerek savaşı sona erdirmişlerdi. Küçük ülke Irak, komşusu büyük ülke İran’a saldırarak başlattığı savaş sekiz yıl sürdükten sonra kazananı olmadan sona ermişti. Amerika Vietnam’la uzun yıllar savaşmış ve savaşı kaybederek Vietnam’dan çekilmek zorunda kalmıştı. Afganistan lideri Babrak Karmal ikili bir anlaşma gereği Rusya’yı Afganistan’ı işgal etmeye davet etmiş ve Rusya’da bu daveti kabul etmişti. Rusya bu işgale sekiz yıl dayanabilmişti. Sonunda bu dağlık ülkeden çekilmek zorunda kalmıştı. Halen Afganistan’da işgal Amerika tarafından sürdürülmektedir. Amerika bir tek Irak’ı işgal etmekte başarılı olmuştur. O da böl parçala ve yen kuralı sayesinde. Irak henüz iki parça. Sünnilerle Şiiler arasında da uyumsuzluk var. Bu durum da parçalanmaya neden olduğunda Irak üç parçaya bölünmüş olacaktır. Böl, parçala, yen kuralı şimdi Suriye’de uygulanmaktadır. Esad, Türkiye ve Amerika’ nın desteklediği muhalifler karşısında yenilecek olursa Suriye’de bölünecektir. Bir Amerikalı yetkili dünyada iki yüz devlet var. Bu sayı çok az. En az iki bin devlet olmalıdır diyor. Peki, neden iki bin devlet olmalıdır? Elbette ki sömürülmelerinin kolay olması için.
Amerika dünya jandarmalığına soyunmuş. Bunu da böl, parçala, yen taktiğiyle çok iyi başarıyor. Bu sayede silah sanayicileri çok iyi para kazanıyorlar. Oysa Amerika kendi içinde çatırdıyor. Bazı eyaletler ayrılıkçı şarkılar söylüyorlar. Böyle bir bölünme olursa dünya Amerika’nın jandarmalığından kurtulur. Aksi halde Amerika’nın kışkırtmasıyla çıkan iç savaşlar uzun yıllar sürer gider.
Özcan Nevres ozcan.nevres@gmail.com
www.ozcannevres.com
- Tükeniş - Haziran 24, 2016
- İnönü Krom Satmış - Haziran 24, 2016
- Konu Taksim Meydanı Olunca - Haziran 24, 2016