Bu ne biçim uygulama

Bir Fransız profesör, yediğimiz her şey hormonlu olduğu için sağlıklı et yemekte tek bir umar var. O da apartmanımızın balkonunda veya bodrumunda tavşan beslemek diyor. Söylediği doğrudur. Zira yediklerini en verimli şekilde ete dönüştüren hayvanlardan olan domuzdan sonra tavşan gelir. Yemek konusunda hiç seçici değildir. Ne verirseniz yer. En sevdikleri ise acı hardal, söğüt dalı, melengiç ve çitlembik ağaçlarının yaprakları ve dallarının kabuklarıdır. Tavşan yetiştiricilerinin bilmesi gereken çok önemli bir durum vardır. Tavşan kemirgenler sınıfındandır. Bu nedenle iyi ve sağlıklı beslenmeleri için önüne kuru ağaç dalları koyup bol, bol kemirmeleri sağlanmalıdır. Eğer bu yapılmazsa dişleri aşınmadığı için dişler beyine doğru büyümeye başlar. Büyüme beyine ulaştığında ise hayvan çok acı çekerek ölür. Bu nedenle tavşanlar yalnızca ot ve yemek artıkları ile eslenmemelidir. Tavşanlar hakkında ilginç bir bilgi daha vereyim. Hayvanlar içinde mideleri insan midesine benzeyen tek hayvan tavşandır. Midelerinin bu özelliği yüzünden tavşanlar kobay olarak kullanırlar.

Bu kısa bilgiyi verdikten sonra gelelim evimizde hayvan beslenmesine. Evinizde tavşan, köpek, kedi veya kanatlı hayvan beslediğinizde eğer komşunuz şikayet ederse belediye zabıtası hemen gelir ve hakkınızda zabıt tanzim eder. Hangi maddeye uygularlarsa o maddeye göre yüklü bir ceza ödersiniz. Şayet bu yazılan cezayı belediye encümeni onaylarsa cezadan kurtuluşun yolu yoktur. İşin ilginç yanı eviniz bahçeli ve müstakil olsa bile evinizin bahçesinde veya bodrumunda hayvan yetiştiremezsiniz. Böyle bir durum benim başıma geldi. Neyse ki belediye encümeni bana bir uyarı yazısı göndererek işi tatlıya bağladı. Peki, ben evimin bahçesinde veya bodrumunda kafes hayvanı bıldırcın, keklik veya sülün yetiştiremeyeceksem bahçeli ev sahibi olmanın bir anlamı kalır mı? Halamın küçük oğlu merasında çok miktarda tavus kuşu yetiştirmektedir. Merada salma olarak yaşadıklarından yumurtalarından yararlanamıyordu. Büyük bir kümes yapıp tavus kuşlarını kümese sokmayı düşünüyordu. Bu sayede yumurtalarından yararlanmak mümkün olacaktı. Eğer dediğini yaptıysa bu yaz Menemen’e gittiğimde üç dört yumurta alıp kuluçka makinesinde yavru çıkarmayı düşünüyordum. Erkeklerinin ne kadar güzel olduğunu tavus kuşu görenler bilirler. Menemen’de yaşarken çocuklarımı halamın merasına götürürdüm. Gitmeden önce fırına uğrar, beş altı ekmek alırdık. Ekmeklerin bir kısmını köpeklere, bir kısmını da tavus kuşlarına ve tavuklara yedirirdik. Çocuklarım köpekleri ve tavus kuşlarını beslerlerken çok sevinirler ve mutlu olurlardı. Eğer halamın oğlu bana bu yaz yumurta verirse kuluçka makinesinden çıkan yavruları nasıl bakacağımı kara, kara düşünmekteyim. Zira komşumun beni yine şikâyet edeceğinden kesinlikle eminim. Oysa ne güzel olurdu bahçemde iki tavus kuşunun gezinmesi. Şimdi İnternet üzerinde araştırma yapıyorum. Bu saçma yasağı nasıl çürütebilirim diye. Bildiğim kadarıyla Amerika’da bahçelerde içlerinde horoz olmamak kaydıyla altı tavuk beslenilmesine izin veriliyor. Zira herkesin sağlıklı ve taze yumurta yemeye hakkı vardır. Amerikalıların günlük taze ve doğal yumurta yemelerinde hakları varsa bizim neden olmasın? İnternet’te yaptığım araştırmada kafes hayvanı yetiştirme konusunda hiçbir bilgiye ulaşamadım. Zira evimin bahçesinde yumurtası sağlığımız için çok yararlı olan on kadar bıldırcın beslemeyi düşünüyorum. Eğer bu da yasaksa buna pes doğrusu demekten başka bir kelime bulamıyorum. Emekli bir insan ille de gidip kahvehane köşelerinde sürünsün mü? Yoksa benim gibi kendisine iş mi yaratsın? Ben evimin bahçesindeki otları temizlemekle ve çiçek bakımlarıyla yetinmem. Komşularımın evlerindeki gülleri de budar ve ilaçlarım. Dahası sokağımızın daima temiz olması için kendiliğinden çıkan otları da kazıyarak veya ot ilacı kullanarak temizlerim. Bu kadarı bana yetmiyor. Arka bahçemde, bodrumumda veya terasımda bıldırcın, sülün ve keklik yetiştirmek isterim. Müstakil ve bahçeli bir villanın sahibi olarak bunları istememin hakkım olduğuna inanıyorum. Bu sorunu da hukukçulara danışarak çözeceğim.

Özcan Nevres

Özcan Nevres
Latest posts by Özcan Nevres (see all)
(Bugün 1, toplamda 80 kez ziyaret edildi.)

Özcan Nevres tarafından yayınlandı

15 Ağustos 1935 de Menemen’de doğdum. Esas mesleğim elektrik ve elektronik teknisyenliğidir. Gazeteciliğe 1958 yılında Ege’de yayınlanan Sabah Postası gazetesinde başladım. Hobilerim yazmak, okumak, tarihi eserler ve harabelerle ilgilenmektir.