EKONOMİDE TARIMIN ÖNEMİ

Ekonomide Tarımın Önemi
Televizyonda konusu zeytincilik olan bir program izledim. Zeytincilikte dünya ikincisi ola bilirmişiz ama halen altıncı sıradaymışız. Zeytincilikte bırakınız ikinciliği, açık ara ile birinci olmamız gerekir. Zira ülkemizde zeytinciliğe elverişli o kadar çok arazi var ki. Üstelik zeytin ağacı yetiştirmek eskisi gibi zor değil. Eskiden delice zeytinler sökülür, dikilecek alanda dikilir ve ardından aşıları yapılırdı. Ağaçların ekonomik ömrüne ulaşması yirmi beş yıl sürerdi. Ege’deki Rumlar zeytinlik yetiştirecekleri alana zeytin fidanlarından önce delice asma fidanları dikerlerdi. Daha sonra aralarına zeytin fidanlarını dikerlerdi. Zeytin fidanlarının yanına çatlak bir testi veya küp gömüp su doldururlardı. Fidanların yaşama sağlam tutunmaları için üç yıl gerekmektedir. Üç yaşını doldurduktan sonra derine giden kökleri sayesinde su derdinden kurtulmuş olurlardı. Deli asmaların fidanları kuraklıktan etkilenmezdi. Bu nedenle fidanların yanına çatlak veya delik testi veya küp gömülmezdi. Dikilen delice asmalarına bir yıl sonra kalem aşısı yapılır ve üç yıl sonra düşük oranda üzüm hasadı yapılmaya başlanırdı. Üzüm vermeye başlayan asmalarda en yüksek verimlilik beşinci yıldan sonra başlar. Asmanın verimliliği yirmi beş yaşına gelinceye kadar sürer. Zeytinlik yetiştirenler üzüm asmaları sayesinde yokluk, yoksulluk çekmezlerdi.
Artık devirle birlikte fidan dikme anlayışı ve tekniği de değişti. zeytin ve asma yetiştirmek de çok kolaylaştı. Zirai ilaç satan firmalarda köklendirici ilaçlar satılmaktadır. Bu ilaçlar kullanılmasa da olur ama dikilen fidanın kısa zamanda kök salıp büyümesi için kullanılması daha doğru olur. Zeytin ağacı yetiştirmek için artık ne delicelere ne de aşılamalara gerek yoktur. Aynı asma çubuklarında olduğu gibi zeytin dalını toprağa sokmak yeterli oluyor. Zeytin fidanı asma fidanına göre çok daha nazlı olduğu için köklendirici kullanmakta yarar vardır. Zeytin fidanında ve asma fidanında çekirdekten yetiştirilenlerde olduğu gibi yozlaşma olmaz.
Zeytin ağacı ne tür arazilere dikilmelidir? Zeytin ağaçları denizden otuz beş kilometre uzağa kadar olan verimsiz alanlarda yetiştirilmesi gerekir. Dağlık yerlerde beş yüz metre yüksekliğe kadar dikilebilir. Beş yüz metreden daha yüksek olan yerlerde en ideal olan elma yetiştirmektir. Zeytin ağacı neden verimsiz arazilerde yetiştirilmelidir? Verimli arazilerde yetiştirilen zeytin ağaçlarının meyvesinden yedi kilodan bir kilo yağ elde edilir. Üstelik o yağın asidi yüksek olur ve kıraç yerlerdeki gibi lezzetli olmaz. Yağı da meyvesi de. Verimsiz arazilerde yetiştirilen zeytin ağaçlarının meyvesinden iki buçuk üç kilodan bir kilo yağ elde edilir. Yağı da meyvesi de çok lezzetli olur. Bu nedenle zeytin ağaçları kıraç, tarıma elverişli olmayan arazilerde yetiştirilmelidir.
İnternet’teki sayfama yöneltilen sorulardan biri de benim nar ağacım neden meyve yapmıyor? Nar ağaçları mısırlar gibi birbirine dayanarak döllenme yaparlar. Ağaç tek ise meyve yapsa da çok az yapar. Bir başka soru da çatlamayan nar var mı? Ne çatlayan, ne de çatlamayan diye nar cinsi yoktur. Nar iki nedenle çatlar. Birincisi çok sudan. İkincisi ise susuzluktan çatlar. Bahçenizdeki ağaçlarınız sulanıyorsa onların diplerini kesinlikle çapalamayınız. Zira ağacınıza en yararlı kökler suyun etkili olduğu yerlerdir. Çapalarsanız besleyici kökleri keserek ağacın zayıf düşmesine neden olursunuz. Dibindeki otlar kan yaşı ve ayrık otu ise çapalamadan temizleyin. Bunların dışındaki otlara dokunmayın. Ağacınızı suladığınızda otlar suyun fazlasını emerler. Gölgesiyle de yerin tavını koruyarak ağacın düzenli olarak su almasını sağlarlar.
Özcan Nevres ozcan.nevres@gmail.com

Özcan Nevres
Latest posts by Özcan Nevres (see all)
(Bugün 1, toplamda 82 kez ziyaret edildi.)

Özcan Nevres tarafından yayınlandı

15 Ağustos 1935 de Menemen’de doğdum. Esas mesleğim elektrik ve elektronik teknisyenliğidir. Gazeteciliğe 1958 yılında Ege’de yayınlanan Sabah Postası gazetesinde başladım. Hobilerim yazmak, okumak, tarihi eserler ve harabelerle ilgilenmektir.