Hayvancılık Neden Zarar Ediyor

Hayvancılık Neden Zarar Ediyor
Cuma günü CHP nin yeni seçilen Silivri İlçe Başkanı Sayın Mümin Tuğlu’yu kutlamaya gittiğimde Avcılar ilçe örgütünden de bir grup da kutlamaya gelmişlerdi. İçlerinden biri hayvancılığın zarar ettirdiğini söyleyince, şeker fabrikalarını özelleştirme adına kapattırırlarsa haliyle hayvancılar zarar ederler. Zira en ucuz ve en besleyici yem pancar küspesidir. Ülkemizde artık çok az şeker üretildiğinden hayvancılara yeteri kadar pancar küspesi sağlanamıyor dedim. İçlerinden biri, hakikaten bir zamanlar her yerde küspe satılıyordu ama artık satan yok dedi. Küspe üretiminin çok yetersiz kalması yüzünden hayvan yemleri tahıl ürünlerinden yapılmaktadır. Tahıl ürünleri küspeye göre çok pahalı olduğu için yem fiyatları da pahalı oluyor dedim.
Ben evime şeker alırken mutlaka on beş, yirmi kuruş pahalı olmasına aldırmadan pancardan üretilmiş şeker alırım. Yerli üretimden yana olduğum için markasını yazmaktan imtina etmeyeceğim. Evime TORKU marka şeker alıyorum. DİASA mağazalarında her zaman bulunmaktadır. Bakınız TORKU Şeker Fabrikasının sahibi ne diyor? Özelleştirmek istediğiniz şeker fabrikalarının işletmesini bize verin. Türkiye’yi şeker ithal eden ülke olmaktan kurtarayım. Bu öneriyi ülkemizi yönetenlerin mutlaka dikkate almaları gerekir. Zira ihracat ile ithalatın arasındaki makas önlenemez bir hızla açılmayı sürdürmektedir. Ülkemiz dünyanın en önemli tarım ülkelerinden biri olmasına rağmen tarım ürünleri ithalatının kapıları sonuna kadar açılarak çiftçilerimizin zartar etmelerine neden olunmuştur.
Değerli okurlarım. Şeker deyip geçmeyin. Zira ülkemizde en çok tüketilen şekerli ürünlerdir. Bilindiği gibi şekerden türlü, türlü tatlılar üretilmektedir. Fiyatı çok ucuz olan tatlılardan kaçınmak gerekir. Zira o tatlılar GDO lu mısırlardan üretilen melas ile üretilmektedir. Hem sağlığımız, hem de tarımımız için pancardan üretilmiş olan şekeri yeğlememiz gerekir. Şeker üretimi tarımda çok önemli bir zincirdir. Şeker üretilen şeker pancarının tarımını yapan çiftçiler pancarı şeker fabrikasına göndermek için söktüğünde pancarın yapraklarından hayvan yemi olarak yararlanmaktadır. Pancarı işleyip şekere dönüştüren fabrika üretim aşamasında birçok insana iş sağlamaktadır. Ürettikleri şekerden toptancı ve perakendeciler ve tatlıcılar de para kazanmaktadırlar. Pancar işlendikten sonra posası küspeye dönüştürüldüğünden hayvancılara da ucuz ve besleyici yem sağlanmaktadır. Bu nedenle paramızı yabancı ülkelere kaptırmaktansa yerli üreticilerimizi desteklememiz gerekir. Üretmektense ithalatın yeğlendiği bir ülkede çocukların geleceği hiçbir zaman güvenli olamaz.
Sulu tarımın yapıldığı her yerde şeker pancarı üretimi yapılabilmektedir. Bu nedenle ülkemizin hemen, hemen her bölgesinde şeker fabrikaları kurulmuştur. Bizim fabrikalarımızda üretilen toz şekerler kristalize edilmiş olup ithal şekerlerden çok daha iyi tatlandırmaktadır. Bir gün eniştem çay bardağına kaşık, kaşık şeker koyarken bu ne biçim şeker böyle? Bu şekerin içine şeker koymayı unutmuşlar demişti. Ben de ona alırken dikkat et. Toz şeker iri taneliyse, yani kristalize edilmişse al. İnce olan toz şekeri alma. Zira almış olduğun bu toz şeker ithal şekerdir. İthal şekerler hiçbir şekilde yerli şekerimiz kadar iyi tatlandıramaz. Bu nedenle şeker alırken mutlaka yerli şeker almayı yeğlemeliyiz dedim.
Özcan Nevres

Özcan Nevres
Latest posts by Özcan Nevres (see all)
(Bugün 1, toplamda 515 kez ziyaret edildi.)

Özcan Nevres tarafından yayınlandı

15 Ağustos 1935 de Menemen’de doğdum. Esas mesleğim elektrik ve elektronik teknisyenliğidir. Gazeteciliğe 1958 yılında Ege’de yayınlanan Sabah Postası gazetesinde başladım. Hobilerim yazmak, okumak, tarihi eserler ve harabelerle ilgilenmektir.