Soğuk Havalarda Yaşam

Uzmanlar her ne kadar yaşlıların soğuk havalarda dışarı çıkmamasını önerse de yalnız yaşayan bir insan olarak sokağa çıkmamam olası mı? Belki okurlarımın aklına bu adam niye yalnız yaşıyor diye bir soru gelebilir. Eşim Gaziosmanpaşa Küçükköy’de yaşamakta olan Alzaymir (Alzheimer) hastası annesine baktığı için yalnız yaşıyorum. Yaşlılıkta mı böyle oluyor bilemiyorum? Nedense kendi evimden başka yerde kalmaktan çok sıkılıyorum. Kendi evimdeki rahatı başka evlerde bulmam elbet de olası değil. Kendi evimde istediğim zamanda, istediğim kanalda televizyon izliyorum. Müzik setini açıp müzik dinleyebiliyorum. Gerekli gördüğümde köşe yazısı veya öykü yazıyorum. Konuk olunan bir evde bunları yapmak olası mı? Elbet de değil. Böyle olunca da yalnız yaşamanın sıkıntılarına katlanmak zorunda kalıyorum.
Soğuk havalarda kar yağdığında tarım arazileri birçok zararlılardan arınır. Soğuk hava ve kar tarım alanlarına bereket getirir. Peki, sıcakkanlılar için öyle mi? Özellikle insanlarda başta grip ve nezle olmak üzere, bronşit ve zatürree gibi hastalıklar ölümlere dahi neden olurlar. Bu soğuk kış günleri sokağa bırakılmış evcil hayvanlar için de açlık ve hastalık demektir. Bu yüzden geçtiğimiz yaz sonunda yazlıkçıların çocuk istiyor diye aldıkları evcil hayvanları sokağa bırakırlar. Bu evciller kış koşullarına alışık olmadıklarından çok azı hayatta kalır. O nedenle değil mi ki kış başlangıcında gördüğümüz kedileri ve köpekleri yaz başlangıcında göremiyoruz. Buna neden olan soğuğa ve açlıklara dayanamamaları değil mi?
Dün evden çıktığımda etrafımı tam on bir kedi sardı. Tümü miyavlayarak benden yiyecek istiyorlardı. İstemeyip de ne yapacaklardı? Çöp bidonlarındaki çöpler bile donmuş. Bu nedenle yiyecek bulamıyorlar. Eve dönüp bir pet şişeden kesip yaptığım yem kabına bir litre süt döktüm. Yarım litre kadar da sıcak su ilave ettikten sonra ekmek makinesinde yapmış olduğum ekmeğin yarısını kesip içine doğradım. Yemek kabını sokağa bıraktığımda hepsi başına üşüştüler. Yaz aylarında pirzola artıklarından gayrisine burun kıvıran kediler verdiğim sütlü ekmeği iştahla yediler. Tam doymamış olacaklar ki yine etrafımda daha yok mu der gibi dolanmaya başladılar? Ne yazık ki daha fazlasını yapmaya olanağım da yok zamanımda.
Çocuk istedi diye evlerine kedi ve köpek alarak el bebek, gül bebek besleyenlere sormak gerekir. Bu denli kolay yaşamaya ve hazıra alıştırdığınız kedinizi veya köpeğinizi artık çocuk bıktı diye sokağa bırakırken vicdanınız hiç sızlamıyor mu? Sızlamıyor ki sokağa bırakabiliyorlar. Nedense Hayvanları Koruma Dernekleri yalnızca köpekleri korumaya çalışıyorlar. Gerçi halkımızın duyarsızlığı yüzünden korumayı başardıkları da yok. Zaman, zaman gazetelerde okuyup haberlerde dinliyoruz. Köpek barınağındaki köpekler açlıktan öldüler diye. Kediler sanki sokak hayvanı değilmiş gibi onlara barınak yapmayı düşünen bile yok. Birkaç kişinin sokak hayvanlarını zaman, zaman beslemeleri hiçbir şekilde doyurucu ve sağlıklı olamaz. Onları soğuktan ve sıcaktan koruyacak barınaklar da gerekir.
Ne hikmetse belediye yakalayabildiği sokak köpeklerinin kulaklarına aşılarının yapıldığını gösteren bir işaret koyduktan sonra sokağa bırakmaktadır. O aşılar köpekleri hastalıktan koruyabilir ama soğuktan ve açlıktan koruyamaz. O köpeklerin sokağa bırakılmaları değil, barınaklara konulmaları gerekir. Üstelik bu hayvanlar bazen oyun olsun diye insanlara havlamaktadırlar. Köpekler hakkında bilgileri olmayanlar bu yüzden çok korkarlar. Köpeğin insan üzerine havlayarak gelirken kuyruğunu sallaması dostluk işaretidir. Üzerine gittiği kişiyle oyun oynamak istediğini göstermektedir. Eğer bir köpek üzerinize kuyruğunu sallamadan geliyorsa o köpek tehlikelidir. O anda yapılması gereken yere çömelip yerden taş alıyor gibi yapmaktır. Ayağa kalksanız bile elinizde taş olabilir korkusuyla saldırmaktan vazgeçerler. Taşla yaralanma korkusuyla çekip giderler. Şunu aklımızdan çıkarmamamız gerekir. Köpek korktuğunuzu sezdiği anda daha saldırgan olur. İki elinizin başparmağı ile işaret parmağını karşılıklı getirip bir halka oluşturup köpeğe karşı bir saldırı hamlesi yapar gibi yaptığınızda köpek tarafınızdan boğulmak istendiğini zannedip kaçmayı yeğleyecektir. Bir gün bahçemde çalışırken kaniş cinsi köpeğimin büyük bir korkuyla gelip bacaklarımın arasına sığınmasının nedenini anlayamamıştım. O sırada arazimin kenarındaki yoldan biri geçiyordu. Ertesi günler geçerken köpeğimin korkuyla kaçıp bana sığınmasının nedenini merak etmiştim. Köpeğimi korkutan adama köpeğimin neden korktuğunu sordum. Hangi köpek olursa olsun. Onu boğacak gibi bir hareket yaptığında korkuyla kaçacak delik arar dedi. Bu sayede saldırgan köpeklerden kurtulmanın en kolay yolunu öğrenmiş oldum.
Özcan Nevres

Özcan Nevres
Latest posts by Özcan Nevres (see all)
(Bugün 1, toplamda 78 kez ziyaret edildi.)

Özcan Nevres tarafından yayınlandı

15 Ağustos 1935 de Menemen’de doğdum. Esas mesleğim elektrik ve elektronik teknisyenliğidir. Gazeteciliğe 1958 yılında Ege’de yayınlanan Sabah Postası gazetesinde başladım. Hobilerim yazmak, okumak, tarihi eserler ve harabelerle ilgilenmektir.